IMG 2141.JPG AKonavoski vez je osnovni dekorativni tekstilni element, poprsnica, ženske konavoske nošnje iz Konavala. Izrađen je u tehnici brojenja niti podloge, gdje strogo simetrični ukras prati podlogu platna po kome se veze i postaje geometrijski ornament u kojem se ponavljaju bezbrojni dekorativni motivi.

Running sports | Nike, adidas, Converse & More

Originalno je vezen svilenim koncem domaće izrade, koji je bojen prirodnom bojom, s naglašenim crvenim, crnim, ili tamnozelenim motivima, koji su razdvojeni bijelim prijelazima i dekorirani zlatnožutim kitama. Imena dekorativnih motiva su simbolična, opisna ili prema sličnosti po uzorku, a motivi zavise o materijalu koji se upotrebljava, finoći izvedbe i mogućnostima primjene. Stoga se originalni konavoski vez vrlo lako i često primjenjuje na stolnjake, podmetače, zastore, ukrase kuće ili odijela. 

Konavoski vez poznat je po istaknutom koloritu, po profinjenom efektu koji stvara svileni konac, te savršenoj izvedbi koja ne dozvoljava greške. Do današnjih dana on u sebi nosi i čuva sve slojeve kulturnog i umjetničkog rukotvorstva regije u kojoj je ponikao.