preuzmiPrva smotra folklora održana je u nedjelju 06.10.2019 s početkom u 18 sati u Cavtatu. Osam kulturno umjetničkih društava prošetalo je u povorci Cavtatskom rivom i uljepšalo nedjeljno predvečerje. Šarenilo narodnih nošnji, veziva, nakit i instrumenti oduševili su sve ljubitelje, čuvare tradicije i baštine na ovom hvale vrijednom događaju koji će nadamo se postati tradicija. Nakon svečane povorke, na trgu je započeo program koji je vodio Ivica Puljić te je svaka skupina predstavila svoju nošnju i ples. Nastupili su:

KUD ČILIPI: Dva dječja uzrasta KUD-a Čilipi nastupla su sa kolom POTKOLO i kolom ČIČAK, a pratnja malim plesačima su bili mali tamburaši. Voditelji dječjih skupina su Katarina Braičević te Ivica Vlašić. Odrasli aktivni članovi KUD-a izveli su kolo Linđo.

Sports brands | Upcoming 2021 Nike Dunk Release Dates - Apgs-nsw

Drugi po redu su nastupili gosti KUD VILA VELEBITA koji su se predstavili s dječjim igrokazom- Prelo kod ovaca. Folklorna skupina izvela je pozdravnu zdravicu diplanje, orzanje, ženske izvorne napjeve te više vrsta plesova.

Treći po redu nastupio je KUD SV.JURAJ OSOJNIK. Izveli su ples izvorni linđo. Petnaest članova KUD-a je izvelo momačku igru nadigravanja. Prilikom izvođenja svaki balarin bala po svom ritmu i svom sluhu, ne postoji striktna forma koreografije. Cura prati svog partnera u balu. Bala se u nekoliko figura. Figure se zovu: u krilo, preko ruke, vjetra, od sebe te se opet završava krilom.

FA LINĐO: Sa svojim pripremnim sastavom Ansambla uzrasta od 12 do 13 godina je izveo Bunjevačke plesove. Folklorni ansambl Linđo osnovan je 1965. godine. Ansambl danas okuplja oko 200 mladih ljudi podijeljenih u 4 pripremna sastava, izvođački sastav i dječju skupinu Linđovo blago. Plešući i pjevajući u originalnim nošnjama neprocjenjive vrijednosti svjedoče o bogatstvu tradicijske kulture i hrvatskog folklora.

Peti po redu nastupili su KUD ŽRNOVO-KORČULA: Kulturno Prosvjetno Društvo, akronima KPD Bratska Sloga iz Žrnova na otoku Korčuli. Osnovano je 1911. god. i u svom radu između ostalog njeguje mjesni folklor. MOŠTRA, ples od boja, jedna je od šest viteških igara koje karakterizira ples sa mačevima, koje se u ostalim mjestima na otoku Korčuli (Veloj Luci, Blatu, Smokvici, Čari i Pupnatu izvode pod imenom Kumpanjija. Moštra ima najstariji Statut iz 1620 godine. Čuva se u zadarskom Arhivu. Riječ je o pokladnoj igri koja vuče porijeklo od cernida, samoorganiziranih oružanih skupina koje je tadašnja mletačka vlast poticala u svrhu zaštite od prepada s kopna i mora (Turaka i gusara). Obnovljena je 1966. god. zaslugom dr. Ivana Ivančana poznatog hrvatskog etnologa i etnokoreolga. U sklopu igre, na ritualan način odsjecala se je volu glava, što se od 1973. god. više ne radi. 2000-tih Moštra i ostale Kumpanjije odlukom Hrvatske vlade proglašene su povijesnim postrojbama i nematerijalnim kulturnim dobrom.

KUD Stjepan Radić Pridvorje nastupio je šesti po redu i predstavila ga je stariji uzrast mlađe mandolinske sekcije koji je nastupio sa izborom dalmatinskih i hrvatskih pjesama Voditelj sekcije je Mijo Radović.

Nakon domaćih, gosti KUD Lastovo je plesalo Lastovsko kolo, parovi muškarci i žene, lančani je ples i pleše se sa maramama. Drugi ples je skraćeni dio pokladarskog kola kojeg pokladari sa sabljama plešu u lastovskom pokladu.Oba plesa se plešu uz Lijericu. KUD Lastovo ima 30 članova. Okuplja mlade na najudaljenijem otoku koji njeguju običaje svog otoka. Folklorna skupina pod imenom Kud Lastovo djeluje kao sekcija udruge Lastovski Poklad, okupljala se još i sredinom prošlog stoljeća zavisno o potrebama nastupa. Sa intenzivnijim i redovitim radom počinje 1986 godine. I od tada sudjelujemo na svim smotrama u hrvatskoj na kojima pokazujemo običaje svog zavičaja , a naročito dio lastovskog poklada koji se održava već 535 godine i proglašen kao nematerijalna kulturna baština.

Posljedni, ali jednako važni su nastupili KUD MARKO MAROJICA. 8-10 parova plesalo je Župske bale – polka, čičak, dueta, mazurka i poskočica. KUD „Marko Marojica“ osnovano je 1976. godine s ciljem kontinuiranog promicanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti Župe dubrovačke i dubrovačkog kraja. Pored sekcija folklora za male i odrasle, društvo ima tamburašku sekciju i mješovitu klapu. Broji preko 120 članova dobne starosti od 7 do 70 godina, a najviše se ponose što zajedno plešu, pjevaju i sviraju roditelji i djeca.

Bila je ovo jedna prekrasna večer u Cavtatu. Večer tradicije, kulture, baštine i bogatstva – poručuju iz Udruge Mame Cavtat.

Galerija slika